"Alt kan lade sig gøre, selv det umulige - det tager bare lidt længere tid."

Workshop

Vejen til godt samarbejde er fravær af frygt

– men frygt opstår ved det, vi ikke forstår. Så hvad sker der, når vi ikke forstår dem, vi er sammen med?

Mennesket er skabt til at opdage faren. Det er et af de vigtigste egenskaber, vi har, og har været af afgørende betydning for artens overlevelse.
For rigtig mange mennesker er den egenskab så udtalt, at de kun ser det farlige. Der hvor det kan gå galt, og der hvor der er fejl.
I moderne tid er vi ikke længere i fare for at blive spist på vej hjem fra job – heldigvis.
Men hvis vi oplever, at vi bliver drænet på job, eller når vi er sammen med andre mennesker, så kan det skyldes, at vi i en vis grad er påvirket af vores frygt.

Ikke at vi tænker det som frygt, men det er dog stadig det, der er på spil. Det kommer oftest ud som modstand mod de andre – og modstand har aldrig ført os fremad, snarere tværtimod.

“For at skabe samarbejde, kræver det, at man forstår den modstand der kan opstå – hos de andre og ikke mindst hos sig selv.”

“Autentiske mennesker er mennesker, der bare ER, frem for at forsøge at være.”

Hvis vi mistrives på arbejdspladsen, ender det ofte med, at vi bliver sendt afsted på diverse kurser og coachingsamtaler for at få styrket vores potentiale eller udvikle vores manglende faglighed.
Men erfaring viser, at hvis vi føler, at vi “bløder”, så kommer vi ikke langt ved at sætte et plaster på en svær blødning – det holder kun kortvarigt, hvis overhovedet.

Vi er simpelthen nødt til at forholde os til den tilstand, vi er i, og finde forklaringen på, hvorfor vi er havnet der til at starte med – for det er aldrig de andres skyld, selv om det føles sådan.

Når det italesættes, at nu skal vi have “ja-hatten” på men føler at dem omkring en ikke vil, eller kan,  forholde sig til det virkelige problem, så kan vi hurtigt opleve at vi forstærker modstand – for man kan ikke tvinge andre til at være glade og positive.
Føler man noget andet, så er det der man er.

Så at få skabt et arbejdsmiljø hvor der er tryghed er alfa og omega hvis man vil skabe, eller styrke samarbejdet, for der er stor forskel på, om man blot arbejder sammen, eller man samarbejder. 

Når vi bliver fanget af den følelse af, at det er de andres skyld, afgiver vi muligheden for, at tingene kan forandres.
Hvor ofte har du ikke hørt sætningen: “du skal ikke få mig til at føle mig dum, mindre værd osv.” Problemet her er, at andre jo ikke kan tage ansvar for dine følelser – dine følelser er dine følelser og dem er der kun en der kan tage ansvarte for.
Måske du også har prøvet at “træde andre over tæerne”? Det sker alt for ofte, netop fordi vi altid lægger ansvaret hos de andre for at tage hensyn til vores følelser – men hvem kan gætte andres følelser?

Derfor skal vi kikke indad i stedet – for her ligger hemmeligheden til at tage styringen tilbage.

Når det skal gøres, så kræver det en helt særlig tilgang. Det er derfor, at vi sammensætter vores workshop med afsæt i den enkelte – også når det er i fællesskabet. For et godt fællesskab er skabt af mange enkeltpersoner. 

Det samarbejder. 

  Tilmeld nyhedsbrev
NYHEDSBREV

Få spændende nyheder direkte i din indbakke

Jeg godkender betingelser
  Tilmeld
* Afmeld nemt igen
×